lijf&ZO

Brengt jou in beweging

Puber op leeftijd

"Heb jij je puberteit ook geprobeerd tegen te gaan?" Ze kijkt me aan met een blik alsof ik een grap maak. Vorig jaar 50 geworden, uitgevlogen kinderen, leesbril tegenwoordig altijd op zak (in iedere zak zelfs) en aan de sprankel in haar ogen te zien regelmatig waardeloze nachten en overdag stemmingen die wisselen met de snelheid van het licht. 

Maar de overgang? Nee hoor, daar heeft ze nog geen last van. "Ik maak geen grap hoor", probeer ik nog de verbazing van haar gezicht te halen, "maar er is toch geen puber die zich verzet tegen het volwassen worden? Waarom verzetten zo veel vrouwen zich dan wel tegen de overgang?" Haar gezicht gaat in de denkstand en in gedachten vinkt ze alle puberklachten af: ongesteld op de meest onmogelijke momenten of maanden niet, onredelijke schreeuwpartijen waar je ouders maar mee moesten dealen, iedereen kon het dak op, er bleven ineens kilo's aan je heupen hangen, pijnlijke borsten, blubber in je hersenen en hormonen die door je lijf gierden....verdorie.....

"Nee, eigenlijk zit er niet zoveel verschil in" antwoord ze zachtjes en enigszins overrompeld. "Precies!" antwoord ik, "een omgekeerde pubertijd, dat is de overgang. Werden we toen vruchtbaar, rond je 50e verlies je die vruchtbaarheid weer. En ja, de balans terugvinden gaat gepaard met klachten. Dat is geen ziekte, dat is de natuur. We krijgen een andere rol maar geen minder belangrijke rol. In veel culturen worden we na de overgang zelfs een "wijze vrouw" genoemd." Ik zie een opfleurend gezicht voor me, die gedachte is best fijn! 

"Misschien helpt het om er net zo mee om te gaan zoals we deden met de puberteit: niet te druk om maken en voorbij laten gaan." We kijken elkaar aan maar zijn allebei zo'n 35 jaar terug in de tijd: onbezonnen, spontane, giechelende meisjes vol plannen die geen boodschap hadden aan hormonen maar deden zoals ze zich op dat moment voelden. Tel daar 35 jaar levenservaring bij op wat zorgt voor een "het komt altijd weer goed" gevoel en ineens kan de overgang zomaar een leuke en interessante fase worden.